Hoe val je snel af?

Hoe val je snel af?

Hoe val je snel af?

Dit is een veel voorkomende vraag. Als wij wat willen dan willen we het ook direct haha!!

Het feit dat je deze blog leest betekent waarschijnlijk dat je graag af wilt vallen, een strakke(re) buik wilt of meer energie. 

Als je snel af wil vallen dan kan je voor een quick-fix kiezen. Een crash dieet, afzien, er keihard bij gaan sporten en je zult zien dat de weegschaal omlaag vliegt. Met als gevolg het Yess gevoel, ons beloningscentrum wordt beloond en dat geeft een goed gevoel. Helaas stijgt in de meeste gevallen de weegschaal ook weer snel en je bent weer terug bij af.

Als je me kent dan weet je dat ik niet van de quick-fixes ben. Ik houd van investeren op de lange termijn. Maar ik weet dat je gezond af kan vallen met gezond en vooral lekker eten. Jij weet dit misschien niet en denkt dat je alleen af kan vallen met een ijzeren discipline. Nu is dat wel handig maar of je daar happy van wordt betwijfel ik…

Naast snel aankomen en korte termijn geluk zijn quick-fixes ook echt ongezond voor je en je hormoonhuishouding kan erdoor ontregeld worden.

Als je snel af wilt vallen raad ik je aan om verder te zoeken. Maar wil jij in jezelf investeren en een duurzame verandering doorgaan? Lees dan vooral verder.

 

Maar hoe val ik dan gezond af?

Er is maar 1 manier om af te vallen. Namelijk ervoor zorgen dat je langere periode minder calorieën binnenkrijgt. Zo werken alle diëten. Er is geen andere manier mogelijk. Ook koolhydraat arm, keto, Sonja Bakker en alle andere methodes werken zo.

Ja het kan zijn dat er andere factoren meespelen zoals de overgang of stress. Toch is de calorie inname altijd leidend.

Wil je duurzaam afvallen en je gewicht behouden zorg dan dat je net wat minder eet dan je binnenkrijgt. Ga niet te weinig eten, dat zorgt er juist weer voor dat je op bepaalde momenten te veel eet en in een soort van eetbui terechtkomt.

Hoe krijg je minder calorieën binnen oftewel hoe val je af:

  • Ongezonde voeding wisselen voor voedzame
  • Minder grote porties te eten
  • Snacks te laten staan
  • Meer gaan bewegen/sporten
  • Je verbranding uit te rekenen en je kcal bij te houden in een appje (lees hier hoe je jouw verbranding uitrekent)

Je kan er ook voor kiezen om enkel je verbruik op te schroeven en meer te gaan bewegen. Dit helpt uiteraard maar jouw voeding is verantwoordelijk voor het grootste gedeelte. Hier zit de grootste winst.

Als je af wilt vallen hoeft je echt niet elke dag alles super goed en volgens regels te doen. Geef jezelf de ruimte en eet ook vooral eens iets lekkers. Ook al is dat wat ongezonder. Dit zorgt ervoor dat je je lijf en brein tevreden houdt. Dit is de manier om af vallen ook echt vol te houden. 

Eet je een keer toch wat meer door een feestje of omdat het gewoon gebeurde? Niet getreurd, dat kan en mag allemaal. Zorg dan dat je vervolgens weer normaal doorgaat en blijf niet hangen in het ongezonde. Pas op voor de gedachte; “Ach het maakt nu toch allemaal niet meer uit” Dat maakt het namelijk wel! Neem gewoon weer een gezonde maaltijd, een stuk fruit of je sportkleding aan en naar de gym!

Ik krijg vaak de vraag wat een gezond gewicht of een gezond BMI is. Dit is persoonlijk en bij iedereen anders. De BMI vind ik ook geen geschikte richtlijn evenals je totaalgewicht. Je totaal gewicht schommelt namelijk elke dag door je hormonen, zware training of omdat je vocht vasthoudt.

Persoonlijk kijk ik liever naar de omvang, deze zegt namelijk iets over jouw gezondheid.

Volgens de richtlijnen zou je onder onderstaande centimeter moeten zitten:

  • Mannen <94 cm
  • Vrouwen <80 cm

Heb je een grotere omvang dan is het raadzaam om hier wat aan te doen en te werken aan jouw gezondheid. Lees in deze blog hoe je gezonder leeft. (link hoe leef ik gezond)

Wil jij hulp bij het afvallen? 

Klik dan hier voor voedingscoaching door een voedingsdeskundige